Mogen kunstbloemen in water?

Mogen kunstbloemen in water? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig en hangt grotendeels af van het materiaal van de steel. In deze blog geven we je alle ins en outs over het in water zetten van kunstbloemen en geven we tips voor het onderhoud van zijden bloemen.

Kunstbloemen zijn een fantastische manier om je interieur op te fleuren zonder je zorgen te maken over het onderhoud van echte planten. Maar een veel gestelde vraag die wij krijgen, is: mogen kunstbloemen in water? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig en hangt grotendeels af van het materiaal van de steel. In deze blog geven we je alle ins en outs over het in water zetten van kunstbloemen en geven we tips voor het onderhoud van zijden bloemen.

Kun je kunstbloemen in water zetten?

Wanneer je je afvraagt of je kunstbloemen in water kunt zetten, is het belangrijk om naar het materiaal van de steel te kijken. Kunstbloemen zijn er in verschillende soorten en materialen, zoals kunststof, zijde en stof. Niet alle kunstbloemen zijn geschikt om in water te zetten. Laten we de verschillende materialen eens onder de loep nemen.

Kunststof bloemen

Kunststof bloemen, zoals onze prachtige tulpen, zijn vaak goed bestand tegen water. De stelen en bloemen zijn gemaakt van kunststof, wat betekent dat ze zonder problemen in een vaas met water kunnen staan. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in vazen en bloemstukken waar je het natuurlijke effect van water wilt nabootsen.

Zijde en stoffen bloemen

Sommige kunstbloemen bevatten een stoffen laagje op de steel, om de bloem er zo natuurgetrouw uit te laten zien. Zijden bloemen en bloemen met een stoffen laagje, zoals deze Riddersporen, vereisen dan ook wat meer aandacht. Hoewel de bloemen zelf vaak bestand zijn tegen een beetje vocht, kunnen de stelen en bladeren beschadigd raken door blootstelling aan water. Bij deze bloemen is het aan te raden om droog te werken of enkel het onderste deel van de steel in water te zetten om schade te voorkomen. Eventueel zou je aan de onderkant het laagje van de steel af kunnen halen om dit deel in water te zetten.

Bij zijden bloemen moet je tevens uitkijken dat de bladeren niet in contact komen met vocht. De zijden bloemblaadjes zijn niet bestand tegen water omdat het materiaal delicaat is en de structuur kan vervormen of verkleuren bij contact met water.

Alternatieven voor water

We adviseren om geen water te gebruiken voor het langste behoud van je bloemen. Als je wilt dat je kunstbloemen er natuurlijk uitzien zonder het risico van waterschade, zijn er enkele alternatieven voor water:

  • Acrylwater: Dit is een heldere hars die eruitziet als echt water. Je giet het in een vaas en laat het uitharden. Het ziet er zeer realistisch uit en je kunstbloemen blijven perfect op hun plaats.
  • Glasstenen of kralen: Deze kunnen een decoratieve en stabiele basis bieden voor je kunstbloemen zonder dat er water nodig is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen om bij je interieur te passen.

Onderhoud van zijden bloemen

Om je zijden bloemen er zo lang mogelijk mooi uit te laten zien, is goed onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van zijden bloemen:

  • Stof regelmatig af: Gebruik een zachte doek of een plumeau om stof voorzichtig te verwijderen.
  • Gebruik een föhn: Voor hardnekkig stof kun je een föhn op een lage stand gebruiken om het stof van de bloemen te blazen.
  • Schoonmaken met water: Als je bloemen erg vies zijn, kun je ze voorzichtig afspoelen met koud water of afnemen met een vochtige doek. Zorg ervoor dat je ze daarna goed laat drogen om waterschade te voorkomen.

Wil je meer weten over het schoonmaken van kunstbloemen? Lees dan onze blog over het schoonmaken van zijden bloemen.

Welke bloemen uit ons assortiment zijn geschikt voor water?

Bij Viv! Home Luxuries hebben we een uitgebreid assortiment kunstbloemen, waaronder enkele die geschikt zijn om in water te zetten:

  • Kunststof tulpen: waterbestendig en perfect voor een natuurlijke look in een vaas met water.
  • (Kunststof) orchideeën: Deze bloemen blijven mooi, zelfs als ze in water staan.
  • Dahlia’s: Volledig voorzien van kunststof steel die geschikt is voor water. Gebruik slechts een klein laagje en zorg ervoor dat de bloem zelf droog blijft.

Bloemen die minder geschikt zijn voor water:

  • Alle bloemen met stoffen laagje: Bijvoorbeeld sommige Riddersporen, Gerbera’s of Korenbloemen. Deze kunnen beschadigen door blootstelling aan water.
  • Zijden rozen: Hoewel ze prachtig zijn, kunnen de stelen en bladeren minder goed tegen water. Aangezien de bladeren vaak laag op de steel zitten, zijn deze minder geschikt voor gebruik in water.

Met deze tips en alternatieven kun je jarenlang genieten van je prachtige kunstbloemen. Wel adviseren we voor het langste behoud van je zijden bloemen, om ze zo min mogelijk, of helemaal niet, in water te zetten.