Je hebt al jaren mooie kunstbloemen in huis maar de laatste tijd is je opgevallen dat de kleuren verminderen, ze stof aantrekken of dat er kleine vlekjes te vinden zijn op de bladeren. Hoe je het beste je kunstbloemen kunt schoonmaken lees je verder in deze blog.
Hoe vaak moet je je kunstbloemen schoonmaken?
We zijn allemaal gek van bloemen en unieke decoratieartikelen om de kamer mee te stylen. De laatste jaren zijn kunstbloemen een comeback aan het maken en zijn we eindelijk een beetje af van het negatieve stigma rondom dit mooie product.
In principe hoef jij jouw boeket of creatie niet heel vaak schoon te maken. Het komt dan ook niet vaak voor dat er vlekken ontstaan op de bladeren, maar stof is in ieder huis een probleem. Wanneer jouw bloemen veel stof aantrekken ga je zien dat de kunstbloemen fletser gaan ogen en minder stralen in jouw interieur. Het afstoffen van kunstbloemen kun je op de volgende manieren doen:
- Gebruik een plumeau of een swiffer om het meeste stof te verwijderen
- Mooie warme dag buiten? Zet je vaas buiten en laat de wind er doorheen blazen. Hierdoor zal het meeste stof verdwijnen en ruikt het boeket ook weer lekker fris.
We horen vaak dat mensen hun kunstbloemen schoonmaken met behulp van een stofzuiger en/of föhn. Wij raden dit echter niet aan omdat, ondanks de hoge kwaliteit bloemen, het een delicaat product blijft welke zorgvuldig zijn gemaakt. Wees dus voorzichtig wanneer je toch gebruik wilt maken van een föhn of stofzuiger!
Verschillende manieren om zijden bloemen schoon te maken
Eigenlijk hebben zijden bloemen geen onderhoud nodig, maar als je ze even wilt opfrissen nadat je ze bijvoorbeeld ergens hebt opgeslagen, of last van veel stofontwikkeling in jouw omgeving? Gebruik dan één van onderstaande manieren om je bloemen er weer als nieuw eruit te laten zien.
Afstoffen van zijden bloemen
Het grote voordeel van kunstbloemen is de eindeloze mogelijkheid tot variëren en de duurzaamheid van elke bloem. Toch heeft het 1 grote vijand: stof! Door je kunstbloemen schoon te maken en het stof te verwijderen zorgt het ervoor dat je weer volop kunt genieten van die mooie bloemen in jouw kamer. Wij adviseren het stof te verwijderen via de volgende manieren:
- Haal een stofdoek of plumeau langs de bloemen en voorkom hiermee dat al het stof zich gaat ophopen. Stof is niet per se slecht voor de bloem, maar zorgt er wel voor dat kleuren minder goed naar voren komen. Door een plumeau voorkom je beschadigingen tijdens het schoonmaken van de kunstbloemen.
- Laat ze lekker buiten luchten op een winderige dag. Zo verdwijnt de stof, én ruikt alles weer lekker fris!
- Een föhn kan ook erg goed helpen wanneer er stof aanwezig is dat lastiger weg te halen is. Let wel op dat je hem op de laagste blaasstand zet en altijd zo koud mogelijk laat blazen. Door de hitte zou anders alles kunnen vervormen en de aanhechtingspunten van de bladeren doen verzwakken.
Zijden bloemen wassen
Eigenlijk zijn wij hier geen fan van. Wanneer je de bloemen regelmatig onderhoud en goed opbergt wanneer deze niet gebruikt worden, is het wassen van de zijden bloemen overbodig. Met het wassen heb je altijd risico dat er een klein kleurverschil gaat optreden wanneer het niet goed wordt gedaan. Heb je hardnekkige vlekken en wil je toch op deze manier je bloemen schoonmaken? Gebruik dan lauw water en maak een zacht sopje welke geschikt is om te gebruiken op fijne stoffen. Probeer altijd eerst even 1 blaadje uit om te kijken wat het sopje doet met de kleur!
Kunstbloemen laten drogen
Wanneer de kunstbloemen zijn gewassen en schoongemaakt kun je deze op verschillende manieren opdrogen. Het lijkt niet zo belangrijk, maar door je kunstbloemen op verschillende manieren te laten drogen krijg je een ander eindresultaat.
Wil je de blaadjes wat dichter bij elkaar? Hang de bloem dan op aan haar steel tijdens het drogen.
Wil je de blaadjes wijdt laten opdrogen? Prik de bloem rechtop in bijvoorbeeld een stuk steekschuim en laat het op deze manier volledig drogen.
Water en zijden bloemen
Al de kunstbloemen van Viv! Home Luxuries zijn bestand tegen water. Zo kun je gerust een prachtig zijden boeket buiten hebben staan en hem vergeten binnen te halen tijdens een onverwachte hoosbui. Maar let wel op: in het algemeen zijn onze kunstbloemen niet gemaakt voor buiten gebruik. Op den duur zou het dus voor kunnen komen dat bij veelvuldig in contact komen met water, dat de bloemen iets gaan verkleuren.

Bewaren van zijden bloemen
Zoals eerder geschreven hebben zijden bloemen eigenlijk maar 1 grote vijand en dat is dus stof. Is het weer tijd voor iets nieuws in de woonkamer of komt het voorjaar eraan en wil je deze prachtige paastakken van zolder halen? Het beste kun je dan je kunstbloemen opbergen in een doos waar stof en vuil geen kans kan krijgen. Zo kun je kunstbloemen elk seizoen blijven wisselen zonder ze eerst nog schoon te hoeven maken!
Nog enkele tips voor het schoonmaken van kunstbloemen
- Ben je toch al in de weer met een stofdoek? Neem dan gelijk even je kunstbloemen mee
- Hardnekkige ophopingen van stof kun je ook schoonmaken door een mengsel te maken van half water en half alcohol. De alcohol absorbeert de stof en zal de vorm van de zijden bloem niet veranderen.
- Is er wat gebeurt met de kunstbloemen waardoor er vlekken in zijn gekomen? Voordat je het probeert met de wat agressieve middelen, raden wij eerst aan gewoon met een zachte doek en lauwwarm water de vlekken te verwijderen. Zo weet je zeker dat de bloemen niet gaan vervormen!
- Wanneer je een schoonmaakmiddel of wasmiddel wilt gebruiken let er dan wel eerst op dat deze geschikt is voor zijde. Hierdoor voorkom je beschadigingen en vervormingen van de bladeren. Ben je er niet zeker van of het wasmiddel geschikt is? Pas het toe op een klein stukje van de bloem voordat je alle kunstbloemen ermee gaat schoonmaken.
- Toch water gebruikt en je kunstbloemen gewassen? Knijp je bladeren dan niet uit maar laat ze drogen door ze op te hangen of in een stuk steekschuim te steken. Door de bladeren uit te knijpen zorg je ervoor dat de bloemen gaan vervormen en dit wil je niet hebben natuurlijk!
Heb je nog enkele vragen over jouw kunstbloemen? Bekijk eens onze veelgestelde vragen pagina en misschien staat jouw vraag daar al wel tussen. Anders kun je ons altijd bereiken via de mail of per telefoon. Kijk op onze contactpagina voor alle gegevens.